Zelf verkopen of verhuren

 

Zelf je woning verkopen

zelf je huis verkopenAls je je woning wilt verkopen kun je een makelaar inschakelen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen.
Er is momenteel een sterke trend te bespeuren in het zelf verkopen van een woning. Niet in de eerste plaats om (veel) geld te besparen maar ook omdat het leuk is om je eigen huis te verkopen en niet eens zo moeilijk als je je op een aantal zaken goed voorbereid.

Hieronder volgen in het kort 4 globale stappen die aan de orde zijn bij de verkoop van een woning.
1. Voorbereiden, inventariseren: Alle informatie die je hebt van je huis verzamelen; bestaande koopakte, foto's, tekeningen, maten en oppervlaktes, kadastrale gegevens, woz-waarde. Het verzamelen van deze gegevens kan ook later in het traject, als je ze maar hebt als er geïnteresseerden komen kijken. Deze gegevens moet je doorgaans ook verzamelen als je een makelaar inschakelt. Nu nog een reële vraagprijs bepalen voor de woning.
2. Publiceren: Je woning op www.woonwin.nl plaatsen.
3. Bezichtigingen: Bezichtigingen afspreken met mensen die je benaderen of die je zelf benadert.
4. Verkopen: Koopovereenkomst opstellen en afspraak met een notaris maken. De notaris kan ook de koopakte voor je opstellen.

Lees meer over: Zelf je woning verkopen

Zelf je woning of kamer verhuren

Als je je woning wilt verhuren kun je een (verhuur)makelaar inschakelen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen.
zelf je huis verhurenEen kamer verhuren is vrij eenvoudig maar bij het (tijdelijk) verhuren van je woning zijn er wel enkele belangrijke zaken die je goed moet bekijken voor je tot (tijdelijke) verhuur overgaat. Als je een nieuwe woning hebt gekocht en je 'oude' woning nog te koop hebt staan kan het interessant zijn om de oude woning tijdelijk te verhuren. Je kunt dan met de huurinkomsten de lasten van de te koop staande woning (gedeeltelijk) compenseren. Als je je woning tijdelijk verhuurt moet je een aantal zaken regelen:

Hieronder volgen in het kort enkele zaken die aan de orde zijn bij de tijdelijke verhuur van een woning.
1. Toestemming hypotheekverstrekker: Indien je je woning (tijdelijk) wilt verhuren heb je in vrijwel alle gevallen toestemming nodig van je bank of geldverstrekker. De meeste geldverstrekkers hebben dit in hun hypotheekvoorwaarden opgenomen.
2. Vergunning van de gemeente: Je kunt je woning tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet. De gemeente moet voor verhuur op basis van de Leegstandswet een vergunning afgeven.
3. Je woonhuisverzekering: Wanneer je je woning gaat verhuren kan jouw verzekeraar andere voorwaarden stellen aan je verzekeringsovereenkomst. Overleg daarom altijd met je verzekeraar als je gaat verhuren.
4. Publiceren: De te verhuren woning of kamer op www.woonwin.nl plaatsen.
5. Verhuren: Huurovereenkomst opstellen. Ga na aan wie je verhuurt, vraag om een geldig identiteitsbewijs en eventueel inkomensgegevens.

Je huis verkopen of verhuren via een makelaar

Als je je huis verkoopt of verhuurt via een makelaar, plaatst die jouw woning doorgaans op één of meer websites. Geen enkele website toont echter het totale woningaanbod, ook Funda niet. Woningzoekers kijken daarom vaak op meerdere websites. Vraag dus ook jouw makelaar om je woning op woonwin.nl te plaatsen. Je kunt ook zelf je woning op woonwin.nl plaatsen. Het voordeel is dat je woning veel meer aandacht krijgt en je vergroot de kans aanzienlijk om je woning te verkopen of te verhuren. En het plaatsen van je woning op Woonwin is gratis.